Produkty bez glutenu do higieny jamy ustnej

( ilość produktów: 23 )

Produkty bez glutenu

Gluten - to białko roślinne które występuje w roślinach takich jak pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto czy żyto. Coraz cześciej spotykamy się z problemem nietolerancji glutenu, występuje on coraz częściej wśród naszych znajomych czy rodziny. Dużo się o tym słyszy w prasie, telewizji czy internecie.

Czym jest alergia i nadwrażliwość na gluten?

Choć o celiakii i alergii na gluten wiele osób mówi w tym samym kontekście, dobrze jest pamiętać o tym, że nie są to wcale takie same schorzenia, a tym samym nie powinny być one także mylone ze sobą.

- Czym jest alergia na gluten?
Gluten to jeden z najczęstszych alergenów pokarmowych. Jako jeden z nielicznych może być jednak zastępowany innymi produktami. Nie posiada właściwości odżywczych, których brak trzeba byłoby rekompensować w jakiś sposób organizmowi. Co więcej, jego nadmiar nawet u osoby zdrowej może prowadzić do groźnego obciążenia wątroby.
Alergię na gluten możemy dzielić na natychmiastową i późną, kluczowe znaczenie ma przy tym czas występowania objawów. Z reakcją natychmiastową mamy do czynienia nawet po kilku minutach po spożyciu produktu zawierającego gluten, choć czas reakcji może przeciągnąć się nawet do godziny. Najczęściej objawia się ona wymiotami, biegunką, pokrzywką skórną oraz wodnistym katarem, choć w skrajnych przypadkach może dojść także do wstrząsu anafilaktycznego. Reakcja późna pojawia się nawet po dwóch dniach. Pacjent najczęściej skarży się wówczas na biegunkę, choć objawy mogą mieć też postać zaostrzonego atopowego zapalenia skóry. Charakter i przebieg alergii na gluten może różnić się w zależności od tego, w jakim wieku jest pacjent.

- Czym jest nadwrażliwość na gluten?
O nadwrażliwości na gluten mówi się w kontekście tych osób, u których wykluczono zarówno celiakię, jak i alergię na gluten. Osoby te nie mają też zaniku kosmków jelitowych, a mimo to już po spożyciu glutenu pojawiają się u nich objawy niepożądane. Najczęściej w tym kontekście wspomina się o bólach brzucha oraz o wysypce, choć pojawiać mogą się także ciągłe zmęczenie, bóle głowy, biegunka i wzdęcia. Objawy mogą pojawić się już po kilku godzinach od momentu spożycia glutenu, choć zdarza się i tak, że dają o sobie znać dopiero po kilku dniach. W takim wypadku najlepszym sposobem na rozwiązanie problemu jest zaproponowanie pacjentowi stosowania diety bezglutenowej. Co ciekawe, badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych sugerują, że problem ten może dotyczyć nawet sześciu procent społeczeństwa.

DIETA BEZGLUTENOWA

Osoby borykające się z takimi problemami powinni stosować dietę bezglutenową. Wymaga ona od takiej osoby wielu wyrzeczeń, przede wszystkim żywieniowych. Nie stosowanie takiej diety wiąże się z wieloma przykrymi konsekwensjami takimi jak: częste biegunki, wzdęcia, ból brzucha, chudnięcie, ból głowy czy stawów. Na rynku występuje coraz więcej produktów pozbawionych glutenu, jest to nie tylko żywność ale i kosmetyki, między innymi artykuły do higieny jamy ustnej. 

W naszej ofercie znajdują się produkty do higieny jamy ustnej pozbawione glutenu, są nimi między innymi pasty marki HIMALAYA, SUPERSMILE czy VITIS. 

Producent
Cena
-
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel