Osad na zębach po kawie. Jak usunąć i zapobiegać? - Poznaj 10 sprawdzonych sposobów

2022-04-11
Osad na zębach po kawie. Jak usunąć i zapobiegać? - Poznaj 10 sprawdzonych sposobów

29. września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy! Z tej okazji w wielu kawiarniach możesz otrzymać swoją ulubioną kawę w promocyjnej cenie albo nawet za darmo! Napój z ziaren kawowca jest niezwykle popularny, ale niestety nie jest obojętny dla Twoich zębów!

Dlaczego kawa pozostawia brązowy osad na zębach?

Kawa to napój, który swoją barwę zawdzięcza zawartym w jej ziarnach taninom. To rodzaj polifenoli, które występują również w herbacie, czerwonym winie i w ciemnych owocach. Taniny (garbniki) mogą zabarwiać szkliwo na żółty lub brązowy kolor. Związki garbnikowe szczególnie łatwo osadzają się na osłabionym i porowatym szkliwie. Dodatkowo brak odpowiedniej higieny jamy ustnej, sprawia, że osady zaczynają się nawarstwiać i są wtedy trudniejsze do usunięcia domowymi sposobami. Niedostateczna higiena jamy ustnej  w dużym stopniu sprzyja odkładaniu się kamienia nazębnego, który także pod wpływem barwników zawartych w kawie lub innych spożywanych pokarmach (herbata, wino) może zmienić swój kolor z bladożółtego na ciemnobrązowy. Kamień szczególnie łatwo odkłada się na linii dziąseł, po wewnętrznej stronie.

jak zapobiegać osadom na zębach po kawie

Co zrobić aby kawa nie zostawiała osadu na zębach? – sprawdzone sposoby na zapobieganie i usuwanie osadów

Jak usunąć osad z zębów po kawie i jak mu zapobiegać? To bardzo często zadawane pytania. Jak wiadomo, kawa i inne używki, takie jak czerwone wino, herbata czy papierosy pozostawiają na zębach widoczny brązowy lub żółtawy osad. Jeśli odpowiednio zadbamy o higienę jamy ustnej, unikniemy trwałych przebarwień szkliwa. Poznaj nasze porady i sprawdź jak uchronić zęby przed ciemnym nalotem?

  1. Pij kawę przez słomkę. Picie przez słomkę ogranicza kontakt szkliwa z czarnym napojem, dzięki temu Twoje zęby będą w mniejszym stopniu narażone na przebarwienia.
  2. Umyj zęby przed wypiciem kawy. Dlaczego? Na gładkiej i czystej powierzchni zębów przebarwienia nie osadzają się tak łatwo, jak na zębach, na których jest płytka bakteryjna. Zęby możesz również umyć po wypiciu kawy, jednak ze względu na to, że jest ona zaliczana do kwaśnych produktów, pamiętaj aby odczekać około 30 minut od jej wypicia. Po tym czasie ślina przywróci optymalne pH w jamie ustnej.
  3. Jeśli umycie zębów jest niemożliwe, po wypiciu kawy sięgnij po gumę do żucia i żuj ją przez kilka minut.
  4. Po spożyciu kawy przepłucz usta wodą. Pozwoli to wypłukać taniny z jamy ustnej, zanim zabarwią Twoje zęby.
  5. Pamiętaj o podstawach. Myj zęby co najmniej dwa razy dziennie (rano i wieczorem), najlepiej miękką lub średnią szczoteczką. Dokładnie szczotkuj zęby przez 2-3 minuty, nie zapominaj o czyszczeniu wewnętrznej strony uzębienia.
  6. Aby zwiększyć skuteczność w usuwaniu osadu, sięgnij po szczoteczkę elektryczną lub szczoteczkę soniczną. Duża liczba ruchów szczoteczki elektrycznej pozwala dokładnie usunąć codzienne przebarwienia. Dodatkowo jej regularne stosowanie pozwala zapobiegać tworzeniu się nowych osadów.
  7. Zamiast stosować pastę do zębów o wysokiej ścieralności (RDA, REA), która może porysować powierzchnię szkliwa, używaj pasty wybielającej o niższym współczynniku RDA lub pasty dedykowanej palaczom. Dobrym przykładem są tu pasty wybielające WOOM White+, Nano Whitewash, Yotuel, Vitis Whitening czy Opalescence. Więcej na temat domowych sposobów na wybielanie zębów przeczytasz w naszym wpisie blogowym Jak bezpiecznie wybielić zęby w domu?
  8. Używaj irygatora do zębów i/lub nitkuj przestrzenie międzyzębowe. To bardzo ważne, bo w ciasnych zakamarkach również tworzą się osady. 
  9. Raz na pół roku udaj się na kontrolę do stomatologa. Wykonaj zabieg higienizacji, taki jak piaskowanie zębów i skaling.
  10. Ogranicz spożycie kawy do jednej filiżanki dziennie lub pij kawę z mlekiem. Białko mleka krowiego, kazeina, ma zdolność wiązania tanin, dzięki czemu w pewnym stopniu pomaga zapobiegać tworzeniu się brązowych lub żółtych osadów na zębach.

Kondycja szkliwa a podatność na tworzenie się ciemnych osadów na zębach – o czym warto wiedzieć?

Nasze szkliwo jest stale narażone na działanie czynników zewnętrznych. Zbyt intensywne szczotkowanie zębów czy stałe działanie kwasów bakteryjnych i pokarmowych sprawia, że szkliwo zębów staje się słabsze i bardziej porowate. Na powierzchni zębów powstają wówczas mikroskopijne rysy, pęknięcia do których z łatwością dostają się barwniki pochodzące z kawy lub innych barwiących produktów. Na gładkiej powierzchni szkliwa natomiast o wiele trudniej odkładają się osady. Dlatego tak ważna jest systematyczna higiena jamy ustnej. Warto wiedzieć, że do powstania drobnych rys na powierzchni zębów przyczyniają się także intensywnie wybielające pasty do zębów, głównie te z wysoką zawartością substancji ściernych. Osłabiona struktura szkliwa z mikropęknięciami jest wtedy bardziej podatna na odkładanie się nowych osadów i kamienia nazębnego. Zobacz też  Jakie inne produkty powodują przebarwienia na zębach.

Piaskowanie zębów u dentytsty usuwanie osadów po kawie

Piaskowanie zębów u stomatologa – skuteczny sposób na usunięcie ciemnego osadu z zębów

Piaskowanie zębów to zabieg higienizacji, który wykonamy w gabinecie stomatologicznym. Jego celem jest usunięcie z zębów powierzchniowych osadów i przebarwień. Warto podkreślić, że piaskowanie zębów pomaga pozbyć się zarówno osadów i pozostałości kamienia z obszarów naddziąsłowych jak i poddziąsłowych. W efekcie zęby stają się gładsze i jaśniejsze. Taki zabieg warto wykonywać regularnie, co około 6 miesięcy. Piaskowanie zębów jest szczególnie rekomendowane palaczom i osobom pijącym dużo kawy i mocnej herbaty. Aby jak najdłużej utrzymać efekt jasnych zębów po piaskowaniu, stomatolodzy zalecają aby bezpośrednio po zabiegu, przez 2-3 godziny nie spożywać posiłków i napojów. Dodatkowo należy unikać barwiących produktów, takich jak kawa, herbata, buraki, jagody czy wino. Można w tym czasie pić wodę. Przez co najmniej 24 godziny po zabiegu warto stosować tzw. białą dietę, która czasowo z naszego jadłospisu eliminuje pokarmy, które mogą zabarwić nasze szkliwo.

Wpływ kawy na zdrowie zębów – czy kawa powoduje próchnicę?

Kawa pita w umiarkowanych ilościach (do kilku filiżanek dziennie) ma korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu. Zmniejsza ona ryzyko występowania chorób układu krążenia, chorób neurodegeneracyjnych czy też chorób nowotworowych. Co więcej, kawa zmniejsza ilość szkodliwych bakterii w jamie ustnej. Do takich wniosków doszli między innymi brazylijscy naukowcy z Federal University w Rio de Janeiro. Przedmiotem ich badań były ziarna kawy coffea canephora, zwanej także powszechnie robustą lub kawą kongijską. Działanie przeciwpróchnicze kawy sprawdzali również naukowcy z Indii, którzy w przeprowadzonych badaniach in vitro ocenili przeciwbakteryjne właściwości różnych roztworów kawy – czarnej i z dodatkami. Okazało się, że najwyższą aktywność przeciwbakteryjną wobec bakterii próchniczych Streptococcus mutans wykazała czarna kawa bez dodatków. Kawa zabielana mlekiem lub z cukrem w mniejszym stopniu działała przeciwpróchniczo. Z drugiej strony, warto pamiętać, że kawa to napój zaliczany do kwaśnych produktów. Dlatego po jej wypiciu nie zaleca się od razu myć zębów. Kwaśne środowisko powoduje bowiem częściową demineralizację szkliwa zębów. Wtedy też łatwo jest uszkodzić szkliwo poprzez szczotkowanie. Aby temu zapobiec, najlepiej odczekać co najmniej 30 minut i dopiero wtedy umyć zęby. Po tym czasie ślina przywraca optymalne pH w jamie ustnej. Więcej na temat prawidłowego mycia zębów przeczytasz w naszym wpisie blogowym  Jak myć zęby poprawnie? Jakich błędów unikać w codziennej higienie jamy ustnej?

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel