Jak uchronić szkliwo przed ścieraniem?

2013-10-21
Jak uchronić szkliwo przed ścieraniem?Szkliwo jest najtwardszą i jednocześnie najskuteczniejszą ochroną zęba przed bakteriami i próchnicą. Jeśli więc powstaną nawet mikroskopijne uszkodzenia szkliwa, bakterie w łatwy sposób będą mogły kontynuować penetrację zęba i proces próchniczy będzie postępował. Istnieją sposoby, które pomogą nam wzmocnić szkliwo. Są również rzeczy, których powinniśmy się wystrzegać, aby nie prowadzić do mechanicznego uszkodzenia szkliwa.


Jak wzmocnić szkliwo zębów?

Zacznijmy od wzmocnienia szkliwa. W tym momencie powinniśmy przede wszystkim przeanalizować swój jadłospis: czy dostarczamy naszym zębom odpowiednie substancje? Dla naszego szkliwa najbardziej potrzebny jest wapń (mleko i przetwory mleczne, szpinak), fosfor, cynk (orzechy, soja), potas (pomidory, zielone warzywa liściaste) itp. Jeśli organizm otrzyma te składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach, zęby staną się mocniejsze, a szkliwo wytrzyma niejedną próbę. Warto również zwrócić uwagę, czy nie spożywamy zbyt wielu pokarmów bogatych w węglowodany i cukier. Ten ostatni możemy zastąpić w diecie ksylitolem – naturalnym słodzikiem pozyskiwanym z drewna brzozy. Ksylitol ma działanie antybakteryjne, wspomaga mineralizację, czyli wzmacnianie szkliwa oraz nie stanowi pożywki dla bakterii atakujących nasze zęby (w przeciwieństwie do cukru).


Jak chronić zęby przed nadwrażliwością?

Kolejną kwestią jest dbałość o higienę jamy ustnej: codzienne szczotkowanie zębów, nitkowanie przestrzeni międzyzębowych oraz płukanie przy użyciu specjalnych płynów do płukania jamy ustnej lub za pomocą irygatora. Szczoteczka nie powinna być zbyt twarda i należy utrzymywać ją w czystości oraz wymieniać co trzy miesiące. Jeśli stosujemy pasty wybielające, powinniśmy zwrócić uwagę na wartość współczynnika ścieralności. (RDA) Im wyższy jest ten współczynnik, tym gorzej dla naszego szkliwa. Działanie past wybielających polega głównie na ścieraniu, więc wysoki współczynnik ścieralności oznacza, że nasze szkliwo zostanie wypolerowane przy użyciu dużej i dość agresywnej siły.

Jeśli spożywamy dużo produktów o dużym współczynniku kwasowości, np. sok z cytryny, wino, słodkie napoje, to narażamy szkliwo na erozję, czyli swego rodzaju zmiękczanie szkliwa, które staje się podatniejsze chociażby na ścieranie szczoteczką lub pastą wybielającą.

Przy nadwrażliwości lub ubytkach w szkliwie zalecane są specjalistyczne pasty na nadwrażliwość do zębów z substancją remineralizującą.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2013

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel