Czy wiesz które produkty w największym stopniu powodują przebarwienia zębów?

2014-07-23
Czy wiesz które produkty w największym stopniu powodują przebarwienia zębów?Przebarwienia na zębach powstają najczęściej na skutek picia dużych ilości kawy czy herbaty. Jednak nie tylko one mogą odbarwiać szkliwo zębów. Często powstają one na skutek zażywania leków lub świadczą o innej chorobie ogólnoustrojowej. Przebarwienia mogą mieć postać pojedynczych plam lub obejmować cały ząb. Najczęściej przybierają barwę od żółtej do brązowej. Jednak czasem ich kolor może być szary lub zielonkawy. Wraz z wiekiem tendencja do chłonięcia barwników przez zęby zwiększa się (co również związane jest z kondycją szkliwa). Przebarwione zęby mogą być też skutkiem urazu lub zażywania preparatów żelaza. Niemniej ogromny wpływ na kolor zębów ma sposób ich pielęgnacji oraz dieta.


8 produktów najintensywniej barwiących szkliwo zębów

  • Kawa - najlepszym dowodem na to, że kawa odbarwia zęby jest sam jej kolor. Popatrz na filiżankę po wypiciu kawy. Jej boki są pokryte ciemno brunatnym osadem. Za żółto-brązowe plamy na naszych zębach odpowiadają chromogeny znajdujące się w kawie. W wyniku reakcji utleniania chromogeny przekształcają się w barwnik, który osadza się na szkliwie zębów. 
  • Herbata - wbrew pozorom to właśnie herbata pita w dużych ilościach sprzyja powstawaniu przebarwień. Taniny znajdujące się w herbacie barwią intensywnie zęby na żółto lub brązowo. Czerwona odmiana herbaty pozostawia na zębach największe przebarwienia. 
  • Wino - plamy z wina niezwykle trudno sprać z ubrań. Wino tak samo intensywnie jak na ubraniach osadza się na naszych zębach. Ciemnoczerwony kolor jest dosyć trudny do usunięcia. W winie znajdują się zarówno chromogeny jak i związki garbnikowe. To właśnie one odpowiadają za purpurowy kolor trunku i jednocześnie najintensywniej przebarwiają zęby. Wino dodatkowo posiada kwaśny odczyn. A kwaśne środowisko sprawia że powierzchnia szkliwa staje się z czasem bardziej porowata. Do tych mikroskopijnych pęknięć z łatwością docierają barwniki pochodzące z pożywienia lub wina i tworzą tam trudne do usunięcia przebarwienia. Nie to tylko wino ale również sok z winogron przebarwia zęby w ten sam sposób.
  • Jagody -  każdy z nas wie jak wygląda nasz język po zjedzeniu jagód. Podobny ciemnofioletowy kolor przybierają nasze zęby. Na szczęście przebarwienia z jagód są łatwe do usunięcia. Wystarczy nasza ślina, która bardzo szybko oczyszcza nasze zęby z tych przebarwień.  
  • Buraki - powodują przebarwienia ze względu na swój ciemno czerwony kolor. Oprócz buraków, zęby prze­bar­wia ­kapu­sta czer­wo­na i wa­rzy­wa za­wie­ra­ją­ce ka­ro­te­ny (po­ma­rań­czo­wo­czer­wo­ne barw­ni­ki ro­ślin­ne) - mar­chew czy po­mi­do­ry.
  • Napoje słodzone (kolorowe) - kwasy, które są obecne w kolorowych napojach gazowanych sil­nie oddziaływują na szkli­wo. Kwaśne środowisko sprzyja wypłukiwaniu cennych składników mineralnych z naszych zębów. W efekcie szkliwo staje się słabsze i bardziej porowate, a taki stan uła­twia osa­dza­nie się barw­ni­ków na zę­bach.
  • Słodycze, które posiadają barwnik - kolorowe cukierki, żelki czy landrynki również sprzyjają powtsawaniu przebarwień na zębach. I mimo, że ślina bar­dzo do­brze radzi sobie z usu­wa­niem tego typu osa­dów, warto ogra­ni­czyć spo­ży­wa­nie kolorowych cukierków, gum i żelków.
  • Przyprawy - tu wymienić należy przyprawę curry, sos sojowy czy ocet balsamiczny

O czym mogą świadczyć przebarwienia na zębach?

Przebarwienia na zębach powstają nie tylko na skutek spożywania niektórych pokarmów. Zmiana barwy naszych zębów może być efektem stosowanie niektórych leków jak antybiotyki z grupy tetracyklin, czy leków stosowanych przy alergii lub nadciśnieniu. Kolor szkliwa może zmienić się również pod wpływem toczących się chorób w naszym organizmie, jak choroby tarczycy, fluoroza czy porfiria. 

Jak skutecznie zapobiegać przebarwieniom? 

  • po każ­dym po­sił­ku myj zęby (po spo­ży­ciu kwa­śnych dań i na­po­jów, od­cze­kaj z my­ciem zębów 15-30 min.),
  • pa­mię­taj o  nit­ko­wa­niu zębów - między zębami też mogą tworzyć się przebarwienia
  • jeśli nie masz moż­li­wo­ści umy­cia zębów, prze­płucz usta zwykłą czystą wodą,
  • na­po­je ga­zo­wa­ne, soki czy her­ba­tę możesz pić przez słomkę aby zminimalizować ryzyko powstawania przebarwień
  • kawę możesz pić z dodatkiem mleka, dzięki temu zmniejszysz ryzyko 
  • jedz pro­duk­ty, które wzma­ga­ją pro­duk­cję śliny. Może to być choć­by jabł­ko lub żucie gumy z ksylitolem. Ślina pełni rolę "na­tu­ral­ne­go czy­ści­cie­la" jamy ust­nej, re­gu­lu­je rów­nież pH w ustach.
  • regularnie myj zęby, minimum 2 razy dziennie. Tylko tak możesz efektywnie usuwać powstałe w ciągu dnia przebarwienia i utrzymać naturalną biel zębów
  • Używaj past przeznaczonych do usuwania przebarwień. Będą to np. pasty zawierające enzymy roślinne jak bromelina czy papaina. Enzymy te rozpuszczają podstawę białkową przebarwień, dzięki czemu bardzo łatwo je usunąć podczas mycia zębów. Co ważne pasty z enzymami są bezpieczne dla szkliwa zębów. 
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2014

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel