Co jeść, aby nasze zęby były zdrowe?

2015-10-21
Co jeść, aby nasze zęby były zdrowe?Od dawna wiadomo, że na zdrowie naszych zębów duży wpływ ma odpowiednia dieta. Dla naszego uśmiechu nie jest obojętne co jemy i pijemy. Szczególnie negatywny wpływ na nasze zęby ma cukier. A co w takim razie ma pozytywny wpływ na zdrowie zębów i dziąseł?

Zadbaj o mocne zęby - wapń i witamina D

Bardzo ważne jest, aby wraz z posiłkami dostarczać organizmowi odpowiednią ilość wapnia i fosforu. Nasze zęby potrzebują tych składników aby być mocne i zdrowe. W jakich produktach jest najwięcej wapnia? Najwięcej wapnia znajdziemy w produktach mlecznych, między innymi w mleku, serach twarogowych, czy jogurtach naturalnych. Jeśli lubimy jogurty owocowe, to lepiej stwórzmy własną kompozycję smakową z jogurtu naturalnego i dostępnych sezonowych owoców, np. z dodatkiem malin, truskawek lub gruszki. W ten sposób uzyskamy pyszny, owocowy jogurt bez dodatku cukru. Jednak nie tylko nabiał jest bogatym źródłem wapnia. Znajdziemy go również w zielonych warzywach liściastych np. w jarmużu, a także w brukselce oraz w migdałach.  Warto zaznaczyć, że te warzywa są także dobrym źródłem witaminy C. Kolejnym niezwykle ważnym dla naszych zębów składnikiem jest Witamina D. Odpowiada ona za wbudowywanie wapnia w szkliwo zębów. Pomaga go lepiej przyswoić. Świetnym źródłem witaminy D są jajka, pieczarki oraz tłuste ryby morskie.

Zdrowe dziąsła - witamina C

Owoce i warzywa bogate w witaminę CDziąsła to fundament dla zdrowych zębów. Aby zachować dziąsła w zdrowiu, niezwykle ważna jest witamina C. Niedobór witaminy C może powodować krwawienie dziąseł czy stany zapalne. Gdzie znajdziemy witaminę C? W dużych ilościach występuje ona w owocach i warzywach. Warto tu wymienić takie warzywa jak papryka, czy słodkie ziemniaki bataty, brukselka czy jarmuż. Owoce to najlepsze źródło tej witaminy. Znajdziemy ja w owocach cytrusowych, owocach jagodowych jak truskawki, porzeczki. Owoce cytrusowe spożywajmy z umiarem, gdyż z powodu kwaśnego odczynu mogą sprzyjać demineralizacji szkliwa zębów. Zaraz po zjedzeniu owoców wstrzymajmy się  z myciem zębów. Odczekajmy 20-30 minut, aby pH w jamie ustnej powróciło do normy.

Zdrowa przekąska - chrupkie warzywa

Chcąc pozbyć się osadu na zębach nie zapominajmy o chrupkich warzywach, takich jak marchewka. Chrupanie warzyw ułatwia usuwanie bakterii odpowiedzialnych za odkładanie się kamienia nazębnego. Chrupkie warzywa wzmagają też wydzielanie śliny, która w naturalny sposób chroni nasze zęby i dziąsła przed bakteriami. Pomaga także wypłukać resztki pokarmowe oraz przywraca zasadowe pH w jamie ustnej. Oprócz marchewek warto też sięgnąć po jabłko, kalarepę czy seler naciowy.

Jakie produkty nie sprzyjają zdrowiu naszych zębów?

Na pierwszym miejscu wskazać należy słodycze, głównie te twarde. Długie rzucie lub przetrzymywanie twardych i słodkich produktów powoduje, że nasze zęby są długo narażone na negatywne działanie cukru. Cukier zawarty w słodyczach przykleja się do zębów i przestrzeni międzyzębowych. A to jest istny raj dla bakterii próchniczych rozwijających się w jamie ustnej. Oprócz słodyczy szkodliwe dla naszych zębów są słodkie napoje gazowane oraz alkohol. Te produkty spożywane w nadmiernej ilości niekorzystnie wpływają na zdrowie zębów. Nawet jeśli nam się zdarzy zjeść coś nie do końca zdrowego, to pamiętajmy aby zawsze odpowiednio dbać o higienę jamy ustnej po posiłku. To niezwykle ważna sprawa. Sięgnijmy po dobrą pastę do zębów oraz o szczoteczkę z bardzo gęstym i miękkim włosiem, która doskonale usuwa płytkę nazębną, a dzięki temu że jest miękka nie podrażnia naszych dziąseł.

Pamiętajmy, że tylko właściwa higiena jamy ustnej, zdrowa dieta i regularne wizyty kontrolne u stomatologa pomogą nam zachować zdrowie zębów i dziąseł na długie lata.

 

Pokaż więcej wpisów z Październik 2015
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel